H

 

Planter der kan være giftige for din hund!

 

 

 

 

Plantens art.

Hvorhenne?

Hvilken slags gift?

Hvad skal man gøre?

Anemoner

Findes i løvskov og blandet skov. Blomstrer fra april til hen i maj.

Giften findes i hele planten. De to giftarter hedder: protoanemonin og anemonin, som angriber centralnervesystemet.

Hvis man tager hunde i at spise mere end en plante, skal man straks søge dyrlæge.

Clematis

Findes i de fleste haver, det er en meget alm. haveplanter, som de fleste danskere har.

Indeholder samme giftstof, som anemoner, men i en mindre mængde. Kraftig forgiftning ses ved indtagelse af mange planter.

Ligesom ved anemoner, skal man søge dyrlæge straks, hvis man ser hunden spise flere planter.

Erantis

Findes i de fleste villahaver og kan også findes enkelte steder i den frie natur.

Den giftigste del af planten er rodknolden, som indeholder to forskellige glykosider. Der skal spises en del af knolden før forgiftning sker.

Søg straks dyrlæge hvis hunden spiser noget af rodknolden. Der findes ikke en specifik modgift, så opdager man det ikke med det samme, kan det kræve en tur på hospitalet.

Guldregn

En almindelig haveplante.

Indeholder de meget giftige alkaloider cystein og metylcystein. Den største mængde giftstof findes i frøene.

Har hunden har spist af planten, bør man komme til dyrlægen så hurtig så muligt og få tømt hundens mave. Der findes ikke en specifik modgift..

Kartoffel

Hvis hunden færdes i en køkkenhave med kartofler eller en kartoffelmark er den særlig udsat.

Plantens grønne dele, som blade, kartoffelæbler og grønne kartofler, er de mest giftige dele af planten. Den største mængde gift findes i kartoffelæblerne. Hunden kan godt få kogte kartofler, disse er ikke giftige.

Her findes heller ingen specifik modgift, men opdager man at hunden spiser af kartoffelplanten, så søge straks dyrlæge.

Kristtorn

 

Mange folk har kristtorn i deres haver, men til jul bruges kristtorn også i mange dekorationer.

Hele planten er giftig. Symptomerne viser sig som regel efter ½ til 3 timer. Kan være dødelig ved indtagelse af større mængder bær.

Opdager man at hunden spiser af planten, skal man søge dyrlæge, så han kan tømme hundens mave.

Liguster

 

Bruges som hæk i mange haver.

Da bladene er bitre er det usandsynligt at hunden spiser dem. I bærrene er der et glykosid. Bærrene er søde, så dem vil hunden sikkert spise.

Der findes ingen specifik modgift, hvis hunden er blevet forgiftet af ligusterbær. Det bedste man kan gøre er at købe de ligustersorter, som har få bær, og så holde hundehvalpe og børn væk fra ligusteren, så de ikke indtager nogle af bærrene.

Liljekonvaller

 

Vokser i hele Europa, dog ikke i de nordligste egne. Her i Danmark er det i lysåbne løv- og blandingsskove, samt i folks haver.

Hunden skal spise så stor en mængde af planten, før det er dødeligt, at dødsfald ved indtagelse af planten er meget sjælden. Planten smager ikke godt, så hunden vil ikke spise meget af den.

Hvis hunden har spist af planten, skal man søge dyrlæge, som kan give den et brækmiddel. Har man ikke opdaget det med det samme, kan det være nødvendigt at dyrlægen giver hunden hjerteregulerende medicin.

Mistelten

 

Planten er sjælden i dansk natur, men til jul bruges den som pynt. Bær og blade skal fjerne, hvis de drysser ned på gulvet.

Lectin, viskotoxiner, cholin og acetylcholin, som findes både i stængler, blade og bær.

Det er som sagt meget sjældent man støder på mistelten i naturen, så hvis man sørger for at fjerne neddrysset blade og bær fra gulvet kan man sørge for at hunden eller børnene ikke blive forgiftet af mistelten.

Pinseliljer

Pinseliljer findes i de fleste villahaver og blomstrer lidt senere end påskeliljer.

Den giftigste del er blomsterløget, Det siges at 15 gram af løget kan dræbe en middelstor hund. Så løget er meget giftig.

Løget er gravet ned, men hunde kan let grave det op og spise af det. Sørg for at fjerne opgravede løg. Har hunden spist af løget, søges dyrlæge straks

Påskeliljer

 

Påskeliljen findes i de fleste villahaver og blomstrer fra april til først i juni. Mange bruger dem også i buketter indendørs.

Den giftigste del er blomsterløget, som indeholder to forskellige slags gift, nemlig: narcissin og narcipoetin.

Løget er gravet ned, men hunde kan let grave det op og spise af det. Sørg for at fjerne opgravede løg. Har hunden spist af løget, søges dyrlæge straks

Tulipaner

 

Det er en af de mest almindelige haveplanter i Danmark. Bruges også meget i buketter.

Indeholder tulipin, indholdet af tulipin er størst i løget. Hunden skal indtage meget store mængder af tulipan, før det bliver dødeligt, faktisk så store mængder, at det er urealistisk.

Der findes ikke en specifik modgift. Dyrlægen sørger for en understøttende behandling, vha. væsketerapi og behandling af mave/tarmproblemer.

 


 

| ©2007-2008 Maruby Beagles